Fastigheterna som ingår i Fågleviks samfällighetsförening ligger på följande vägar: Fågleviksvägen, Fågleviks Fjällväg, Näckrosvägen, Häggvägen, Kvarnfallsvägen, Gullfjällsvägen, Kromvägen, Bronsvägen, Solhällsvägen, Gamla Lillebyvägen, Bremsegårdsvägen, Björkstigen, Bergegårdsvägen, Brottarvägen, Solglimtsvägen, Tallvägen, Konstnärsvägen, Tennvägen samt Lilla Fågleviksvägen. Alla fastighetsägare bör känna till den information och de regler som finns samlade på denna sida.
Information till nyinflyttade i Fågleviks samfällighetsförening GA:5 och GA:6
Välkommen till Fågleviks samfällighetsförening. Vi hoppas att ni skall komma att trivas i Lilleby!
Fågleviks samfällighetsförening består av Vägar GA:5 och Dagvatten GA:6 och ligger i Torslanda Stadsdelsnämnd i Göteborgs kommun. Samfälligheten har funnits sedan 1995 och omfattar ca 350 fastigheter. Fastigheterna som ingår i GA:5 och GA:6 ligger på vägarna Fågleviksvägen, Fågleviks Fjällväg, Näckrosvägen, Häggvägen, Kvarnfallsvägen, Gullfjällsvägen, Kromvägen, Bronsvägen, Solhällsvägen, Gamla Lillebyvägen, Bremsegårdsvägen, Björkstigen, Bergegårdsvägen, Brottarvägen, Solglimtsvägen, Tallvägen, Konstnärsvägen, Tennvägen samt Lilla Fågleviksvägen.
I samfälligheten för Dagvatten (GA:6) ingår även några fastigheter på Lillebyvägen och Torskogsliden.
Mer information om samfälligheter och enskilda vägar finns att läsa på: www.lantmateriet.se
Kortfattat kan nämnas
”En gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen innebär en för framtiden bestående samverkan mellan flera fastigheter när det gäller deras gemensamma behov. Anläggningen förvaltas normalt av en samfällighetsförening. Gemensamhetsanläggningar förekommer i en mängd olika former både i tätorter och på landsbygden. Det kan gälla lekplatser, garage, vatten- och avloppsanläggningar, skogsbilvägar, båtbryggor m.m. Genom att bilda en gemensamhetsanläggning enligt anläggningslagen blir samverkan med grannfastigheterna ordnad på ett rättsligt bindande sätt och delägarna får klart för sig bl.a.
• vilka fastigheter som ska ingå i gemenskapen
• vilka skyldigheter de har att bidra till olika kostnader
• vilka behov som skall lösas gemensamt”
Det är Lantmäteriet som fastställer hur stort andelstal som respektive fastighet har i
samfälligheten. Detta sker vid en lantmäteriförrättning. Det är med andra ord inget som
styrelsen kan fatta beslut om
Samfällighetens vägdel (GA:5)
Ägare till fastighet med åretruntbostad har 1,0 andel. Ägare till fastighet som är obebyggd eller bebyggd med fritidsbostad har 0,5 andel. Jordbruksfastighet har 2,0 andelar (ex. 1,0 bostad + 1,0 jordbruk). Vid ny fastighetsbildning av fastighet avsedd för enfamiljshus inom vägföreningens geografiska område, tas en inträdesavgift på SEK 15 000 ut för vägdelen. Vid övriga etableringar gäller av styrelsen beslutad avgift.
Samfällighetens dagvattendel (GA:6)
Ägare till samtliga bebyggda fastigheter inom föreningen äger 1,0 andel. Det samma gäller obebyggd fastighet avsedd för villabebyggelse. Övriga obebyggda fastigheter har 0 i andelstal. Varje fastighet motsvarar dock vanligtvis en rösträtt vid årsmötesförhandlingar Vid ny fastighetsbildning av fastighet avsedd för enfamiljshus inom vägföreningens geografiska område, tas en inträdesavgift på SEK 15 000 ut för dagvattendel . Vid övriga etableringar gäller av styrelsen beslutad avgift.
Årsavgift
Vid underlåtelse att betala årsavgift och eventuella övriga avgifter, lämnas indrivningsärendet till kronofogdemyndigheten.
Stadgar
Föreningens stadgar och revisionsberättelser finns att få hos styrelsen samt på årsmötena.
Ägarbyten
Vid ägarbyte: glöm inte att informera styrelsen inför avflyttningen
Kortfattade förhållningsregler:
• Vänligen respektera högsta tillåtna rekommenderade hastighet inom vägföreningsområdet: 30km/h.
• Högsta tillåtna axeltryck på fordon som trafikerar våra vägar är BK3.
• Observera även att det är parkeringsförbud på våra vägar. Detta eftersom vägarna är smala och parkering av fordon exempelvis kan förhindra framförande av utryckningsfordon.
• Det åligger varje fastighetsägare att tillse att diken och dikesrenar som angränsar till fastigheten underhålls och hålls öppna, rena och att vägarna sopas vid behov.
• Behov av större arbeten, såsom grövre slyrensning och urgrävning av diken, påpekas till den områdesansvarige och styrelsen beslutar om genomförande.
• Skymmande sikt: Kommunens allmänna regler för höjd på häckar/murar vid korsningar/utfarter gäller inom området.
• Årsmöte skall hållas årligen under mars månad. Kallelse delas/skickas ut senast 2 veckor innan mötesdagen.
• Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast 31 januari respektive år.
• Vid årsmötet beslutas om årsavgiftens storlek för innevarande år och avgiften betalas senast 31 maj årligen.
• Sist men inte minst: kom ihåg att vi alla är lika delaktiga i samfällighetens verksamhet som de aktiva i styrelsen samt de områdesansvariga! Har ni frågor eller synpunkter, framför dem till din områdesansvarige. Vänta inte till nästkommande årsmöte.
Vatten i Fåglevik
Vi har problem med vatten i Fåglevik/Lilleby – inte vårt dricksvatten, utan vårt dagvatten. Det har varit några nederbördsrika år och samtidig blir det för varje år mer asfalt och större ytor med hus inom vårt område. Det finns inte längre så mycket yta där regn- och smältvatten naturligt kan sugas upp. De fastigheter som ligger lågt får problem med att vatten rinner in och fyller trädgård och i värsta fall byggnader.
Att tänka på:
• Varje fastighetsägare måste säkerställa att vatten på tomten tas omhand. Det görs t.ex. via stenkista och ordnad avrinning till befintliga diken.
• Håll diken utanför era tomter fria från växtlighet och skräp. Vid behov om stöd/hjälp kontakta områdesansvarig i första hand.
• Bygg absolut inte infarter till tomter på ett sådant sätt att ni hindrar vattnet i diket att flyta fritt. Rör under infart måste ligga i samma höjd som diket, samt vara anpassade för vattenflödet i diket.
Kontakta någon i styrelsen om ni skall förändra infart som rör diken eller ansluta dräneringsslangar till kulverterade diken. Genom att alla tar sitt ansvar och hjälps åt att hantera vatten på ett bra sätt kan vi tillsammans undvika att vi och våra grannar drabbas av översvämningar. Genom årsavgift till samfälligheten bekostar vi dessutom underhåll och restaurering på befintliga diken.
- Förhållningsregler (pdf, öppnas i nytt fönster)
- Stadgarna för samfällighetsföreningen (pdf, öppnas i nytt fönster)
- Regelverk runt samfälligheter styrs av Lantmäterimyndigheten. Besök gärna Lantmäteriets sida.
- Belysningen i området sköts av Göteborgs stad. Har vi problem med släckta gatlampor eller annat skall vi ringa Göteborgs Stad 031-365 00 00 eller göra en felanmälan via deras formulär.
För fakturor till Fågleviks Smfäälighetsföreningen gäller följande:
Referens till beställare måste alltid anges för att den skall kunna behandlas.
Maila faktura till: faktura@faglevik.info
Samtliga vägar inom föreningen är BK3 (notera även att Sillviksvägen är BK3)
Har ni frågor om samfälligheten kontakta någon i styrelsen eller områdesansvariga.